Wilg

door | 6 apr 2022

De wilg is een boom die je veel in Nederland tegenkomt. Vaak in de vorm van een knotwilg. En dat is niet zomaar. Naast dat de wilg het heel goed doet op de natte Nederlandse gronden kan je de boom ook voor veel dingen gebruiken.

Groente

Het cambium van de wilg is eetbaar. Dat is het gedeelte dat tussen de buitenbast en het hout zit. Alleen meestal wel wat taai en bitter. Ik zou het ook niet aanraden om er veel te eten. Maar Het schijnt wel in tijden van schaarste gedroogd en vermalen te zijn om meel mee aan te mengen.

Medicinaal

De wilg speelt al medicijn al heel lang een belangrijke rol. Het bevat namelijk de stof salicine. Salicine is een pijnstiller.
Wilg word al duizenden jaren door allerlei natuurvolken gebruikt als pijnstiller. Wetenschappers uit de vorige eeuw hebben salicine geisoleerd en geconcentreerd. Daarna hebben ze het de naam asperine gegeven. Aspirine komt dus oorspronkelijk van de wilg.

Daarnaast schijnt tinctuur van wilgenbast ook te helpen bij reumatische klachten.

Praktisch gebruik Wilg

De takken zijn heel soepel en sterk en daarom worden ze al eeuwen lang gebruikt om manden, hekken, fuiken en nog veel meer dingen te vlechten.

De Wilg is een boom waar heel veel levenskracht in zit. Als je een takje van de boom breekt en je stopt het in de grond, dan is de kans groot dat hij weer vrolijk door groeit. Dit proces heet enten. In de wilgenbast zit een stofje waardoor de wilg heel makkelijk verder groeit na het enten.

In het verleden is iemand erop een bepaald moment achter gekomen,
dat als je verpoederende wilgenbast op een ander boomtak smeert bijvoorbeeld een appelboom dat hij dan ook sneller weer sneller uitschiet als je hem in de grond steekt. Dus het stofje in de wilgenbast waardoor het snel weer uitschiet werkt dus ook op andere planten. Dus daarom wordt er van wilgenbast ook entpoeder gemaakt.

De bast van de wilg is heel sterk en kan ook gebruikt worden om touw van te maken. Van de 3 jarigen takken is laat de bast heel makkelijk los. Het doet mij denken aan dat je het plastic van je nieuwe telefoonscherm af trekt. Dan haal je de groene buitenbast eraf. Splijt je de stukken bast tot ze dun genoeg zijn en vervolgens kook je ze in as om ze sterker te maken. De vezel die je dan over houd kan je twijnen en dan heb je zelf gemaakt touw die je weer voor van alles kan gebruiken.

Omdat de wilg zo soepel is, worden de scheuten ook gebruikt om dingen mee vast te binden. Wanneer de scheuten drogen, krimpen ze, waardoor alles nog beter vast komt te zitten. Eigenlijk een soort ouderwetse tyrip. Hiermee werden vroeger onder andere palen op het dakframe mee vast gebonden.

Samen de natuur in

Ook leuk om te lezen

Waarom wild plukken?

Waarom wild plukken?

Gratis Groente De meest voor de hand liggende reden om wilde planten uit de natuur te plukken is natuurlijk om eten voor jezelf te verzamelen. Je kan deze vaardigheid dus gebruiken om zelfredzaam te zijn of om geld te besparen. De kwaliteit van de wilde...

Lees meer
Vlier

Vlier

Ik heb gekozen om mijn vlier als symbool voor mijn wildernisschool te nemen omdat de vlier een hele belangrijke boom is die bijna niemand kent. Je hoort veel over de sterke eik of de sierlijke berk maar over de vlier hoor je maar weinig. Iets wat raar is...

Lees meer
Brandnetel

Brandnetel

Veel mensen kennen deze plant wel maar vaak is het enige wat ze  er over weten dat  de brandnetel prikt als je hem aanraakt. Dat is jammer aangezien de brandnetel een hele nuttige plant is die al duizenden voor van alles gebruikt word. Hieronder leg ik uit...

Lees meer