Slapen in de natuur

door | 18 mrt 2022

In de natuur zijn is een ding maar er ook echt slapen is weer wat anders. Je veranderd dan namelijk van bezoeker meer naar een bewoner. Op die manier ga je heel anders naar de natuur kijken.

Je kan in een tentje slapen maar ik slaap altijd graag onder een tarp. Een tarp is een stuk zeil met touwen aan de hoeken die je kan ophangen zodat je beschut bent tegen de regen en wind. Het voordeel van een tarp tegenover een tent is dat je hem op verschillende manieren kan ophangen. Als het bijvoorbeeld heel heet is kan ik heb heel hoog hangen dat de wind eronderdoor kan. En als het koud is en veel regent kan ik hem zo opspannen dat ik heel beschut zit.

Een ander voordeel is dat het ook een heel klein pakketje is om mee te nemen aangezien je geen tentsokken nodig hebt. Haringen zijn soms wel handig maar die maak ik meestal ter plekken van takjes die op de grond liggen.
Het is ook handig dat je net buiten je tarp een vuur kan stoken. Als het regent kun je dan nog droog bij je vuur zitten. Als je dit in vanuit een tent probeert te doen is dat erg onhandig.

Omdat een tarp niet helemaal dicht is blijf je toch het gevoel houden dat je echt buiten bent. Terwijl je wakker word kan je namelijk direct het bos inkijken iets wat bij een net niet zo is. dat lijkt namelijk net een kamer.

Ik heb naast mijn tarp ook meestal een slaapzak, matje en bivakzak bij. Een bivakzak is een soort regenjas voor je slaapzak en bestaat uit waterdicht martiaal. Zo kan je op de grond liggen zonder dat je slaapzak vies en nat wordt. Het is eigenlijk gewoon een minitent . In het leger gebruiken ze zelfs alleen de bivakzak als beschutting. Heel handig want als je alleen in een bivakzak slaapt val je niet zo op. En je hebt snel je spullen ingepakt als je snel weg moet. Een tarp erboven zorgt ervoor dat je het ook redelijk comfortabel zit mocht het de hele dag regenen. En al je spullen die niet in de bivakzak passen worden dan ook niet nat. Maar het mooiste onderkomen vind ik toch wel een zelfgebouwde hut van takken en bladeren.

Dat is veel werk maar dan heb je ook wat. Je kan hem zelfs helemaal waterdicht en geïsoleerd maken met materialen die je in het bos kan vinden. Maar daar vertel ik meer over in een ander bericht.

Samen de natuur in

Ook leuk om te lezen

Koken in de natuur

Koken in de natuur

Koken op een kampvuur is een ervaring op zich. De vlam echt onder je pannetje zien geeft toch een speciaal gevoel dat je niet krijgt  bij gas of inductie. En daarnaast geeft het ook een lekkere rooksmaak aan veel gerechten net als de barbecue. Voor je buiten...

Lees meer
Vuur maken

Vuur maken

Vuur is de basis van het buitenleven. Het houd je warm, je kan je water er mee steriliseren, je kookt je eten er op, je kan je kleren er boven drogen en nog veel meer. Maar hoe maak je nou een vuur als je in de Nederlandse natuur bent? Als eerste heb je...

Lees meer