Waarom wild plukken?

door | 25 mei 2022

Gratis Groente

De meest voor de hand liggende reden om wilde planten uit de natuur te plukken is natuurlijk om eten voor jezelf te verzamelen. Je kan deze vaardigheid dus gebruiken om zelfredzaam te zijn of om geld te besparen. De kwaliteit van de wilde groente is over het algemeen ook een stuk beter dan wat je in de winkel koopt aangezien je de planten na de oogst al binnen een uur op je bord kunt hebben liggen. Dus verser kan het bijna niet. Daarnaast hebben de planten in alle rust en zonder kunstmest en pesticide kunnen groeien waardoor ze over het algemeen meer vitamines en mineralen bevatten dan de gangbare groenten.

Naar buiten

Naast het eten van de wilde groenten heeft erop uitgaan om ze te plukken ook voordelen voor onze gezondheid. Om te beginnen is wandelen heel goed voor onze doorbloeding. Daarbij komt het bukken, hurken, rapen en rijken om alles te verzamelen. Deze bewegingen lijken misschien klein en onbelangrijk maar ze zijn wel degelijk behulpzaam voor een goede gezondheid. Het geeft bewegingsvrijheid en soepelheid en dat is net wat we nodig hebben in deze tijd dat we veel stil zitten achter de computer. Denk ook maar aan tai-chi of yoga daar komen ook rustige bewegingen in voor die zorgen dat je vitaal blijft.

Het is ook niet raar dat het goed voor ons is aangezien onze voorouders het al heel lang doen. Denk maar aan onze prehistorische voorouders. Die hadden geen groenteboer. Als je groenten wilde moest je dat zelf gaan plukken. Als je kijkt naar de totale geschiedenis van de moderne mens dan hebben wij 95 procent van tijd onze groente zelf geplukt. Ons lichaam is daar voor ook geëvolueerd. Eigenlijk is het raar dat wij het nu niet meer doen.
Op die manier is wild plukken ook een connectie met onze voorouders en dieren om ons heen.

Aangezien de dieren ook wild plukken natuurlijk. En daar komen ook nog alle gezondheidsvoordelen van het bosbaden bij. Als je daar meer over wil weten klik hier.

Medicijnen

Veel van de planten die in de natuur groeien worden ook al duizenden jaren gebruikt bij ziekte of bevordering van herstel. Veel van onze moderne medicijnen zijn daarvan ook afgeleid. Denk maar aan aspirine. Dat is ontwikkeld door de salicine die natuurlijk voorkomt in de wilg te isoleren.
Er zijn ook planten die medicinale eigenschappen hebben die weinig gebruiken in de moderne geneeskunde bijvoorbeeld smeerwortel. Smeerwortel versnelt de vorming van bindweefsel en wordt daarom al heel lang gebruikt om kneuzingen en botbreuken sneller te genezen. Sommige natuurlijke medicijnen zijn in mijn mening zelfs beter dan de moderne variant. Als je een klein wondje hebt doe je er dan normaal gesproken iets op wat de wond ontsmet en daarna en pleister. Hars uit naaldbomen kan daar ook voor gebruikt worden. Het is antibacterieel en het plakt waardoor het bloeden stopt en het ruikt heel lekker. En het beste is dat het niet prikt!

Maar de meest waardevolle medicinale waarde die groenten hebben is dat ze je gezond houden met alle vitaminen en mineralen die ze bevatten. In de westerse geneeskunde gaat men pas naar de dokter als ze een probleem hebben. Maar wat je veel ziet bij natuurvolkeren is dat door veel goede groenten te eten ze helemaal niet ziek worden. En het probleem dus voorkomen wordt zodat je niet naar de dokter hoeft. Een beetje hetzelfde idee als een appel per dag zegt de dokter gedag.

Connectie met de natuur

Door te weten waar al die wilde planten goed voor zijn ga je heel anders naar de natuur kijken.
Als de buurman niks met zijn voortuin doet en hij staat helemaal vol met brandnetels vinden de meeste mensen het maar een onverzorgde bende. Maar als je weet wat je allemaal met brandnetels kan doen dan zie je de tuin als een cadeau van de natuur en wordt je er juist heel blij van. Op die manier ga je heel anders na dingen kijken waardoor je over het algemeen een stuk dankbaarder en gelukkiger wordt.

Geen ecologische voedafdruk

De ecologische voedafdruk is de hoeveelheid land die we nodig hebben om alle producten die een persoon gebruikt te maken. Denk maar aan je spijkerbroek . Daar is land voor nodig om het katoen op te groeien en land voor die fabriek en ga zo maar door. Als iedereen op aarde net zo leefde als de mensen in Europa of Amerika dan hebben we meerdere aardbollen aan grond nodig om al onze spullen te maken. Deze levensstijl is dus niet erg duurzaam.

Wild geplukte groenten hebben helemaal geen voetafdruk aangezien het daar niet met intentie geplant is en daarom ook geen ruimte inneemt. Omdat het ook lokaal is hoeft het ook niet met vrachtwagens vervoerd te worden wat uitlaatgassen scheelt. En er hoeft geen water gegeven te worden dat doet de natuur zelf. Het hoeft niet in een plastic verpakking dus ook geen afval

Conclusie

Wild plukken is super gezond, goed voor de aarde en je portemonnee. Het is een cadeau van de natuur. En het enige wat je nodig hebt is een beetje kennis. En daar kan ik je bij helpen.

Samen de natuur in

Ook leuk om te lezen

Vlier

Vlier

Ik heb gekozen om mijn vlier als symbool voor mijn wildernisschool te nemen omdat de vlier een hele belangrijke boom is die bijna niemand kent. Je hoort veel over de sterke eik of de sierlijke berk maar over de vlier hoor je maar weinig. Iets wat raar is...

Lees meer
Wilg

Wilg

De wilg is een boom die je veel in Nederland tegenkomt. Vaak in de vorm van een knotwilg. En dat is niet zomaar. Naast dat de wilg het heel goed doet op de natte Nederlandse gronden kan je de boom ook voor veel dingen gebruiken. Groente Het cambium van de...

Lees meer
Brandnetel

Brandnetel

Veel mensen kennen deze plant wel maar vaak is het enige wat ze  er over weten dat  de brandnetel prikt als je hem aanraakt. Dat is jammer aangezien de brandnetel een hele nuttige plant is die al duizenden voor van alles gebruikt word. Hieronder leg ik uit...

Lees meer