Koken op een kampvuur is een ervaring op zich. De vlam echt onder je pannetje zien geeft toch een speciaal gevoel dat je niet krijgt bij gas of inductie. En daarnaast geeft het ook een lekkere rooksmaak aan veel gerechten net als de barbecue.
Voor je buiten leert koken is het wel handig om de basis van het vuur stoken onder de knie te hebben. Er is namelijk geen knopje net als op het gasfornuis waarmee je de vlammen hoog en laag kan draaien. En daarnaast is niet elke soort vuur geschikt voor elk gerecht. Als je bijvoorbeeld een stukje vlees wil bakken op een vuur met hoge vlammen is de buitenkant al snel zwart terwijl de binnenkant nog rauw is. En als je een eitje wil koken boven een bed van hete kolen kan je heel lang wachten.
Het is dus belangrijk om te weten met welk soort vuur je het beste je gerecht op kan bereiden. Het soort hout dat je verbrand heeft invloed op wat voor vuur je krijgt. In het algemeen heb je hardhout (bijvoorbeeld eik en beuk) en zachthout (spar en den). Hardhout is vaak loofhout terwijl zachthout vaak naaldhout is. Hardhout brand langzaam en geeft geleidelijk hitte af. Zacht hout doet het tegenovergestelde dat brand kort en fel. En dan kan je ook nog afwisselen in de dikte van het hout dat je verbrand. Hoe dunner het hout hoe korter en feller het brand en hoe dikker het hout hoe langzamer en langer het brand. Een stuk dik hardhout blijft dus heel lang branden terwijl dunne zachthoute twijgjes grote vlammen geven en al gauw verdwenen zijn.
Als ik dus een pannetje kokend water wil voor mijn thee zijn een paar handen vol dunne zachthout twijgjes genoeg. Omdat ik het water zo snel mogelijk wil laten koken heb ik felle hoge vlammen nodig. Maar stel je wil een brood bakken dan heb je echt dikke stukken hardhout nodig die geleidelijk verbranden en langdurig hitte afgeven. Aangezien een brood best lang moet bakken om van binnen helemaal gaar te worden.
Je kan natuurlijk de hitte op de pan variëren door hem verder of dichter bij het vuur te hangen. Als mijn potje water eenmaal kookt hang ik hem net iets hoger of naast het vuur zodat hij niet overkookt maar wel warm blijft.
Als je deze concepten dus snapt en beheerst kan je heel veel verschillende gerechten op het kampvuur bereiden.
Samen de natuur in
Ook leuk om te lezen
Vuur maken
Vuur is de basis van het buitenleven. Het houd je warm, je kan je water er mee steriliseren, je kookt je eten er op, je kan je kleren er boven drogen en nog veel meer. Maar hoe maak je nou een vuur als je in de Nederlandse natuur bent? Als eerste heb je...
Slapen in de natuur
In de natuur zijn is een ding maar er ook echt slapen is weer wat anders. Je veranderd dan namelijk van bezoeker meer naar een bewoner. Op die manier ga je heel anders naar de natuur kijken. Je kan in een tentje slapen maar ik slaap altijd graag onder een...