Brandnetel

door | 6 apr 2022

Veel mensen kennen deze plant wel maar vaak is het enige wat ze  er over weten dat  de brandnetel prikt als je hem aanraakt. Dat is jammer aangezien de brandnetel een hele nuttige plant is die al duizenden voor van alles gebruikt word. Hieronder leg ik uit wat je allemaal met de brandnetel kan doen.

Groente:  de bladeren zijn eetbaar en door de ze te koken of licht te kneuzen bijvoorbeeld met een deegroller gaat de prik er af. Je kan ze op dezelfde manier als spinazie gebruiken. In een omelet, pesto of in de soep.  Ik vind ze zelf ook lekkerder dan spinazie aangezien ze een bite behouden terwijl spinazie helemaal slap wordt als je het kookt. De bladeren hebben ook geen overheersende smaak waardoor je best wat aan gerechten toe kan voegen zonder de smaak veel te veranderen. . Je kan zelfs de bladeren bakken in wat vet en bestrooien met paprika en knoflook poeder en dan heb je krokante brandnetel chips!

De toppen van de brandnetel worden vaak in het voorjaar verzameld om er thee of zalf van te maken.

Workshop Brandneteltouw maken

Medicinaal:

De plant word uitwendig gebruikt bij eczeem en andere huid problemen in de vorm van zalf. Het word ook gebruikt als haarspoeling tegen roos. Brandnetel heeft een vocht afdrijvende werking die de nieren reinigt. En daarnaast wordt de plant ook ingezet bij reumatische klachten. Het steken van de brandnetel schijnt zelfs reumatische klachten te verlichten en te voorkomen.

Inhoudsstoffen

In brandnetel zit veel magnesium, kalium, ijzer en silicium. Het is rijk aan eiwitten en bevat ook vitamine a,c en e.

2 brandnetel wilde planten wandeling

Praktisch gebruik:

De vezel van de brandnetel is erg sterk en zeer geschikt om onder andere touw van te maken, bekijk onze workshop touw maken.
Deze sterke sterke vezel wordt al duizenden jaren gebruikt word voor allerlei dingen. Door van de vezel een touw te twijnen maak je het nog sterker. En touw kan je natuurlijk gebruiken voor allerlei dingen. je kan er natuurlijk van alles mee ophangen en vastbinden. Maar je kan er ook vallen, strikken en netten mee maken om mee te jagen. Voor veel primitieve jachtenwapens heb je het ook nodig. Denk maar aan de pijl en boog en de slinger. De slinger is het wapen dat David tegen Goliath gebruikte in het bijbelse verhaal. Een slinger kan je zelfs uit niks anders maken dan brandnetel!

3 brandnetelsoep

Je kan de vezel ook kaarden waardoor het heel dun wordt en dan lijkt het veel op wol. Het prikt ook niet meer want als je de brandnetel droogt gaat de prik er af. Dan kan je de dunne vezels spinnen tot draad en van die draad kan je weer kleding maken door het de breien of te weven.

Op de ze manier is er duizenden jaren kleding gemaakt van brandnetel. En dat is ook nog helemaal niet zo lang geleden .In de eerste wereld oorlog hadden de Duitsers een tekort katoen om uniformen van te maken. Toen hebben ze dat opgelost door de uniformen te maken van brandnetel.

De wortel van de brandnetel werd vroeger ook wel gebruikt on wol mee te verven.

Door de wortels te koken geven ze kleur af aan het water. Dat werd dan afgezeefd en vervolgens werd het wol er in gelegd. Na een tijdje had de wol dan een beetje een geel groene kleur gekregen. Op deze manier werd kleding vroeger geverfd. En elke plant gaf dan weer een andere kleur.

Mensen die een moestuin hebben gebruiken brandnetel ook wel om er gier mee te maken. Dat maak je door brandnetels een tijdje in een bak water te laten rotten. Doordat de voedingstoffen die in de brandnetel zitten dan afbreken zijn ze weer makkelijk op te nemen door andere planten. brandnetelgier is dus een vorm van mest voor je tuin.

De brandnetel is dus een hele nuttige plant. En het beste van alles is dat deze plant overal overvloedig groeit en bijna heel het jaar beschikbaar is.

Samen de natuur in

Ook leuk om te lezen

Waarom wild plukken?

Waarom wild plukken?

Gratis Groente De meest voor de hand liggende reden om wilde planten uit de natuur te plukken is natuurlijk om eten voor jezelf te verzamelen. Je kan deze vaardigheid dus gebruiken om zelfredzaam te zijn of om geld te besparen. De kwaliteit van de wilde...

Lees meer
Vlier

Vlier

Ik heb gekozen om mijn vlier als symbool voor mijn wildernisschool te nemen omdat de vlier een hele belangrijke boom is die bijna niemand kent. Je hoort veel over de sterke eik of de sierlijke berk maar over de vlier hoor je maar weinig. Iets wat raar is...

Lees meer
Wilg

Wilg

De wilg is een boom die je veel in Nederland tegenkomt. Vaak in de vorm van een knotwilg. En dat is niet zomaar. Naast dat de wilg het heel goed doet op de natte Nederlandse gronden kan je de boom ook voor veel dingen gebruiken. Groente Het cambium van de...

Lees meer