Wat is Bosbaden?

Bosbaden is jezelf onderdompelen in de natuur. Dat klinkt heel chique maar het gaat er gewoon om dat je je bewust in een natuurlijke omgeving bevind. Een simpele wandeling in het bos waarbij je let op wat er om je heen gebeurt valt dus ook onder bosbaden. Voor een deel van de gezondheidsvoordelen die je krijgt tijdens het bosbaden hoef je zelfs niet eens bewust te zijn. Een boek lezen in het park is al genoeg. Maar het werkt natuurlijk het best als je je echt verbind met de natuurlijke omgeving. Veel mensen weten dat een wandeling in een natuurlijke omgeving ontspannend kan zijn. Maar weinig mensen snappen ook hoe gezond het daadwerkelijk is om in de natuur te zijn. In Japan zijn ze hier al een tijdje achter en daar is het zelfs een vorm van therapie die ze toepassen bij mensen die overwekt zijn. Daar noemen ze het shinrin-yoku en word het al enige decenia toegepast. Onderzoek heeft aangetoond dat bosbaden helpt bij het verminderen van stres, angst en agressie. Het geeft een boosst aan je imuunsysteem en verlaagd je hart slag en bloeddruk

Voorbeelden van simpele dingen zijn:

geluid van de vogels;

vogels chilpen er vaak vrolijk op los. Behalve ls er een roofdier in de buurt is wat ze wil opeten dan houden hun snavel natuurlijk dicht. Dit weten dieren bewust of onbewust ook. Als de vogels ineens stil zijn in er iets aan de hand en gaan ze extra goed opletten. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen dit ook onbewust ook opvalt. Het geluid van zingende vogels zorgd er daardoor voor dat wij tot rust komen aangezien we dat onbewust ervaren als een teken van veiligheid.

de kleur groen. De kleur groen werkt rustgevend op ons zenuwstelsel.

Herhalende patronen.

Geur van bomne
het is bekend dat dennenbomen een feromoon in de lcuht loslaten die bascterien en schimels dood het is aangetoond dat als we deze stof in ademen on imiinsysteem ook sterker wordt

factsheet ivn

de ivn heeft een prachtige factsheet gemaakt over wetenschappelijke studies die aantonen wat de voordelige effecten zijn als wij ons in een natuurrijke omgeving bevinden. Ik zal hier een samenvatting maken van wat er in de factsheets staat maar de factsheet is als een samenvatting van de wetenschappelijke studies. Dus op deze manier gaat er wel een hoop wetenschappelijke nuance verloren ik raad het dus aan om ook de factsheets en eventueel de studies te lezen. Maar voor de mensen die daar geen zin in hebben hier een samenvatting.

Ontwikkeling van de hersenen,
uit ondezoek blijkt dat mensen die in een stedelijke omgeving zijn opgegroeid veel slechter om kunnen gaan met sociale druk dan mensen die op het platteland zijn opgegroeid.

Klein beetje is al genoeg.
Een studie van de universiteit van cornell laat zien dat zelfs al kijk je naar een foto van een natuurlijke omgeving er al een meetbaar verschil te zien in in hoe mensen met stresvolle situaties omgaan. Hoe meer natuur hoe beter mensne met dze situaties omgaan. Het het meeste effect werde gemeten als mesnen ook echt in een stuk natuur waren.